Stichting  de Alkmaarse Cuyperskerk

                       

 

Sint Laurentiuskerk

 

Het Pels-Orgel

Het Pels-orgel, in 1950 gebouwd door ‘onze’ orgelbouwer Pels en Zn, is een van de belangrijkste elementen van de Sint Laurentiuskerk. Het orgel is een zeer waardevolle herinnering aan de jaren waarin het Alkmaarse bedrijf Pels een van de grootste orgelbouwers in Europa was. De oude orgelbouwers waren onovertroffen in het scheppen van klank, maar het waren ook meesterlijke meubelmakers. Een naam die met recht thuis hoort in de rij van succesvolle ondernemingen die verbonden zijn aan onze stad.

Niet ten onrechte is Alkmaar ook in het buitenland bekend vanwege zijn orgels. De belangrijkste zijn natuurlijk het Van Covelensorgel uit 1511 en het Hagerbeer-Schitgerorgel uit 1645-1725 in de Grote Sint Laurenskerk. Ook de andere orgels van de kerken in het centrum van Alkmaar, zoals die van de Kapelkerk, dateren uit de periode (ruim) voor 1900. Ons Pels-orgel uit 1950 vormt daarop een waardevolle aanvulling. Het orgel is tot stand gekomen in een periode, waarin men zich, na de Romantiek een barokke orgelklank. Dit met behoud van enkele romantische orgelkenmerken (zoals een zwelkast met bijvoorbeeld registers als de Viola di Gamba en de Voix céleste). Al deze kenmerken bezit het Pels-orgel van de Laurentiuskerk en het is daarom een goede vertegenwoordiger van de zg. orgelbeweging. Op het Pels-orgel kan dan ook andere muziek gespeeld worden dan op de Barokkeorgels in de Grote Kerk, zoals bv de orgelsymfonie van Saint-Saëns en het stuk “de Carillon de Westminster” van Louis Vierne.

Het orgel is ook een van de grootste van Alkmaar en omgeving. Het orgel heeft drie handklavieren en een voetklavier. Het heeft 37 registers. Het aantal pijpen is 2458. De grootste pijp meet 7 meter en de kleinste 1 cm.

Voor de dispositie van het Pels-orgel: lees verder ..........


Er vinden regelmatig orgelconcerten plaats in de St. Laurentiuskerk. (zie de agenda)

Het orgel is onder ander bespeeld door:

 1.   Marianne Habets

 2.   Erik Jan Eradus

 3.   John Havelaar

 4.   Una Cintina  (Letland)

 5.   Roberto Canali  (Italië)

 6.   Walter d’Arcangeli (Italië)

 7.   Milena Dukanovic (Kroatië)

 8.   Gianluigi Spaziani (Italië)

 9.   David Boos  (Oostenrijk)

 10.   Wim Neyboer

 11.   Bart Vervaart

 12.   Pieter van Dijk


 

Home     -      contact

webdesigner: Kgr  -  gemaakt met     iWeb  

Het Pels-orgel in de Sint Laurentiuskerk is zoals gezegd een van de grootste van Alkmaar en omgeving. Over de andere belangrijke orgels in Alkmaar kunt u meer lezen op de website van Alkmaar Orgelstad, zie http://www.alkmaarorgelstad.nl/index.php

het orgel is in januari 2016 verwijderd vanuit het noorder transept en terug-

geplaatst op de orgeltribune

Luister naar:

Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, J.S. Bach, BWV 639

gespeeld door M. Habets op het Pels-orgel.

Op vrijdag 9 september 2016 was  

feestelijke inwijding en ingebruiksname van het gerestaureerde Pels-orgel